Kullanıcı
Parola
Duyurular >> EN ÇOK ESNAF ETKİLENİYOR

Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Yançıl, esnafın sıfır faizli can suyu kredisi beklediğini söyledi. Yançıl, kara liste sorununun çözülmesini ve esnafın krediye ulaşmasının yolunun açılmasını talep etti.

Esnaf ve sanatkarların ekonomik dalgalanmalardan olumsuz yönde en çok etkilenen kesim olduğunu belirten Balıkesir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Yançıl, sıfır faizli can suyu kredisi beklediklerini söyledi.

Yançıl “Esnaf, az sermayesi ve her geçen gün çevresinde yükselen AVM ve zincir marketlerle baş etmeye çalışıyor. Dolayısıyla ekonomik dalgalanmadan da en çok olumsuz etkilenen kesim oluyor. Bu olumsuz etkiyi en aza indirmek için diğer kesimlere olduğu gibi esnafa da can suyu kredisi verilmeli” dedi.

SIFIR FAİZLİ CAN SUYU KREDİSİ VERİLMELİ

Esnafa nefes aldıran sıfır faizli can suyu kredisinin en son 10 yıl önce verildiğini hatırlatan Yançıl, ülke genelinde yaklaşık iki milyon esnaf ve sanatkarın ekonominin can damarı olarak ekonomideki dalgalanmalardan en çabuk ve en çok etkilenen kesim olduğunu ifade etti.

Esnaf ve sanatkarların, elektrik, su, doğalgaz faturalarında esnafa özel bir tarife olmaması, birçok kalemde ödenen vergiler, çevresinde yan yana açılan zincir marketler gibi birçok nedenle baş etmeye çalıştığını anlatan Yançıl, “Dolayısıyla nakit sıkıntısı, gün sonunda elde etmesi gereken kazancı sağlayamıyorlar. Bu da esnafa ekonomik bir dalgalanmada olumsuz etkinin direkt yansımasına neden oluyor. Bununla birlikte gelişen teknolojik büyümeye de ayak uydurmakta zorluk çekiyorlar. Tüm bu sorunlarla baş etmeye çalışırken özellikle şu dönemde bir can suyu kredisi esnafı büyük oranda rahatlatır. Sıfır faizli ve uzun vadeli can suyu kredisi en son 2008 yılında verilmişti. Yine devletimiz ve bankalar bu çağrıya kulak vermeli ve anayasamızda da olduğu gibi esnafı korumaya yönelik girişimlerde bulunulmalı” diye konuştu.

KARA LİSTEYE DİKKAT ÇEKTİ

Esnafın krediye yönelik sorunlarından birisinin de kara liste olduğunu vurgulayan Yançıl, “Esnaf krediye kolayca ulaşamıyor çünkü bunun en önemli nedeni kara liste. Sicil affının uygulanması ile kredi imkanlarından faydalanan esnaf kendisi rahat ettiğinde ekonomi de vatandaş da rahat eder. Tüm bankaların uymak zorunda olacağı etkin bir sicil affı yasası çıkartılmalı. Çünkü mali sicilinden dolayı, borcu olmayan esnafın kredi imkânlarından yararlanamaması haksızlık” dedi. Cengiz GÜNER

Adres: Hasanbaba Çarşısı Kat:2 No:310 Balıkesir / Türkiye
Tel: (266) 241 02 19